Djurungar

 
BRA SAKER ATT TÄNKA PÅ - LÅT VILDA DJUR VARA KVAR I NATUREN 
 
Djurungar ska aldrig betraktas som övergivna med mindre än att modern påträffas död.  Misstänks en fågelunge eller fågelkull vara övergiven ska den övervakas på håll - långt håll - och under många timmar för att konstatera att den inte matas. Har du inte tid att övervaka den så ska den lämnas ifred.  Vilda djur får inte omhändertas av privatpersoner mer än 48 timmar. Dessa timmar kan bli förödande för en djurunge om du inte har kunskap om hur den ska skötas.  Tänk på att föräldrarna är bäst på att föda upp sina egna ungar. I vissa fall duger dock fosterföräldrar av den egna arten.  Om du är tveksam ta alltid kontakt med någon som kan arten innan du tar in ungen som du tror är övergiven.  Fler djurungar dör varje år på grund av missriktad djurvänlighet än av att folk låtit bli att ingripa.  Tron att djurungar som rörts av människor inte accepteras av sina föräldrar är felaktig.

VAD KAN VI MÄNNISKOR GÖRA FÖR ATT SKYDDA DJURUNGAR FRÅN ATT RÅKA ILLA UT?
 
  •  Plocka skräp i naturen. Plast och nät som djur kan fastna i.
  •  Krokar, metkrokar, metalltrådar, plocka bort det.
  •  Täck över vattentunnor eller sätt ner en pinne i vattentunnor så djur kan klättra upp.
  •  Undersök lövhögar i trädgården – innan ni eldar.
 

LITE INFO OM OLIKA DJURUNGAR

Harungar
 
Ibland händer det att barn kommer hem med en harunge, i tron om att det är en kanin. Det är då viktigt att harungen sätts tillbaks på samma plats där den hittades. Att du har rört vid ungen spelar ingen roll.

Rådjurskid
 
Rådjurskid överges väldigt, väldigt sällan för tidigt av sina mödrar. Om man ändå tillfångatagit ett kid av någon anledning, ska det föras tillbaka där man hittade det. Noggrannheten med placeringen är inte lika viktig som med harungar. Snart börjar kidet att locka på modern, som kommer fram när det har lugnat sig runt omkring. Att du har rört vid ungen spelar ingen roll.

Ekorrungar
 
Dessa påträffas ibland på marken och kan då behöva hjälp att hitta hem. Leta efter en hög tall i omgivningen. I dess krona ska det finnas ett risbo. Vänta tills du ser mamman i trädet och sätt då ungen upp på stammen. Ofta kommer då mamman och hämtar ungen. Att du har rört vid ungen spelar ingen roll.

Rävvalpar
 
Rävvalpar matas av föräldrarna, som ibland har en fjolårsvalp till medhjälpare. Därför kan rävungen klara sig även om mamman är död. Kontrollera detta noga! Ta inte själv hand om valpen. En rävvalp som gjorts ”tam” blir inte långlivad. Djurparkerna vill inte ta hand om tama rävar.
 
Igelkottungar
 
Igelkottar blir tyvärr ofta påkörda och kan då lämna efter sig en kull med igelkottsungar. Igelkottsungar lämnar i princip aldrig sin mamma utan följer henne eller så ligger de tryggt i sitt bo. Om man hittar en eller flera ungar för sig själva så är sannolikheten stor att något hänt mamman.