Nu kommer många fåglar tillbaka till oss efter att ha tillbringat vintern på varmare breddgrader. Nedan hittar du tips och råd hur du på bästa sätt tar hand om en skadad fågel:
Ta in djuret inomhus. Och placera det i en låda eller bur. Det är inte bra om en fågel plötsligt piggnar till och börjar flyga runt inomhus.
Gör i ordning en elektrisk värmedyna eller en varmvattenflaska (fyll med varmvatten från kranen) eller en vanlig flaska fylld med varmvatten från kranen. Ställ lådan/buren på värmedynan eller linda in varmvattenflaskan i en handduk och lägg djuret på flaskan. Se alltid till att djuret kan komma undan från värmen om det blir för varmt.
Tvinga aldrig i ett djur/fågel vatten eller mat i munnen! Risken är stor att vatten/mat hamnar i lungorna istället vilket kan orsaka lunginflammation.
Ställ aldrig fram vatten eller mat till ett djur i chock, vänta några timmar.
Tänk på att djur i chock reagerar precis som människor i chock, de behöver värme, lugn och ro. Placera djuret varmt, mörkt och tyst. Undvik att hantera det i största möjliga mån eftersom detta kan förvärra chocken.
Om djuret inte verkar ha piggnat till efter ca tre timmar ska du inte släppa ut det. Är det fortfarande svagt nästa dag och inte verkar piggt, måste du kontakta en viltrehabiliterare eller veterinär.
Tänk på att alltid släppa ut djur på morgonen så att de har dagen på sig att söka föda och lämplig nattkvist. Tar du in ett djur på eftermiddagen, bör du alltid vänta till nästa dag med att släppa ut djuret. (Obs. undantag för nattaktiva djur som t.ex. ugglor).
Tänk på att hålla djuret du tagit in under uppsikt, det är inte alltid djuret piggnar till utan behöver kanske mer vård än du själv kan ge. Om du är tveksam, kontakta viltrehabiliterare.
Kontakta veterinär genast om djuret krampar, inte kan stå utan ligger på sidan trots att djuret är varmt. Samma gäller om djuret verkar ha svårt att andas, rosslar, kippar efter luft eller verkar ha brutit något.
Har du hittat en unge måste den få mat och vätska ofta eftersom den inte klarar lika mycket som en vuxen individ. Kontakta därför genast viltrehabiliterare.
Tänk på att skydda dig själv. Även om djuret i chocktillstånd nästan verkar "tamt", blir det snart sig själv igen när det mår bättre och kan bitas, nypas, klösas.
Tvätta alltid händerna när du tagit i ett vilt djur.
Källa: KFV.se
VIKTIGT! Tänk på att det krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att få ta hand om vilda djur mer än 48 timmar. Det är alltså olagligt att ha vilda djur hemma längre än två dygn utan tillstånd.
vill du ha mer hjälp kontakta mig! jag är utbildad viltrehabiliterare. Charlotte 0704 057 017