Så hjälper du de vilda djuren i vinter
Vintern är den begränsande tiden för våra kvarvarande djurarter. Då är det ofta brist på föda, vatten (alla arter äter inte snö) och skydd. Får djuren bara mat och vatten så klarar de arter som normalt finns här kyla mycket bra. Det värsta som han hända många arter är underkylt regn eller tö som följs av kyla, då isbark lägger sig över allt och födan inte blir tillgänglig. För att ge djur vatten finns doppvärmare som kan läggas i vattenskålen, annars bör vattnet bytas ofta. Ge inte varmvatten från varmvattenskranen, värm i stället kallvatten. Servera vad som äts upp under en dag och lägg ut nytt nästa dag. Kontinuerlig matning är viktig när inga andra matar i närheten. Börja inte mata för tidigt, när det gäller fåglar, så att inte för stora mängder fåglar binds till lokalen och kostnaderna blir så stora att du upphör med matningen.
Småfåglar
Olika fröblandningar efter art. Till exempel äter gråsparv och pilfink gärna undulatfrö, bofink och bergfink traditionella viltfågelblandningar men också solros- och hampfrö eller jordnötter som inte är saltade. De senare äts också av mesar, hackspettar, nötväcka och stenknäck. Kråkfåglar äter nästan allt från slaktavfall till fröer. Talg är bra näringstillskott. Ge inte salta saker. Ge gärna äpple, men det är bara kråkfåglar, sidensvans och trastar som har förmågan att äta ett äpple som delats. De mindre arterna måste ha äpplet finhackat. Lägg inte ut mer äpple än vad som snabbt äts upp om kylan är sträng. De flesta arter klarar inte att äta från ett djupfryst äpple. Spara gärna sommarens körsbärskärnor till stenknäckarna.
Rödhaken och gärdsmygen kan få leverpastej blandad med havregryn. Hacka i mycket små bitar. Ställ maten under en trappa eller annat skydd så inte kråkfåglar, trastar och mesar äter upp det. Margarin, kokosflott och talg kan ges till hackspettar och mesar. Talgbollar kan köpas. Mata i närheten av buskar och annat skydd så att småfåglarna skyddas för anfallande sparvhök och håll katter borta från fågelbordet. Sätt rovfågelsiluetter på fönstren så att inte flyende fåglar flyger in i rutan.
Duvor
Ge hel vete, lite skalat solrosfrö, majs, torkade ärtor eller Pullfor.
Hönsfåglar (främst fasan)
Mata som småfåglar med olika sädesslag, kan även ges hel havre och korn. Pullfor fungerar bra om det inte blir vått.
Ugglor
Mata med fröer på marken för småfåglar så drar detta sorkar och möss på natten. De blir dukat bord för ugglorna.
Änder, gäss, svanar och sothöns
Bröd är nödföda och bör ges om inte bättre finns. Får inte vara mögligt. Fåglar med nedsatt kondition får lätt mögel i luftsäckarna. Mata med Pullfor (dock inte i vatten), hel vete (går bra att ge på grunt vatten), korn eller havrekross. Ploga upp betesmarker så att gässen når gräs. Speciellt viktigt är det när man har kvarvarande gäss som inte har lyckats ge sig iväg när snön har legat en vecka.
Häger, tranor, rördrom och storkar
Matas med fisk från pimpeltävlingar och liknande. Småfisk är bra, inte större fiskar. Mata på vatten som är djupare än vad måsar och kråkor når, men inte så djupt att inte fåglarna ser fisken. Sill är annars ett bra alternativ. En B-vitamintablett per fågel läggs bakom gällocken på fisken varje dag om den har varit djupfryst. Tranor äter gärna vete och potatis. Skär potatisen i småbitar om det är mycket kallt.
Rovfåglar
Matas med trafikfallet vilt. Skall man mata med annat så tänk på att djur som är skjutna med blyhagel snabbt ger allvarliga förgiftningssymptom hos fåglar som får i sig blyhagel. Allt annat kött skall komma från godkänd livsmedelsanläggning. Tänk på att vildsvin kan innehålla trikiner som sedan kan spridas med räv. Havsörn äter gärna fisk.
Ekorre
De flesta sorters nötter, men helst hassel och jordnötter, men också ost, talg , solrosfrö, vete och äpple.
Harar, hjortvilt och vildkaniner
Se till att mycket bärris och sälg finns på markerna. Bärris och ljung kan plogas fram om vintern är sträng. Aspskott är näringsrika och aspar kan därför halvfällas. Om rönn och asp skall tas bort från ett hygge så ringbarka på sommaren och fäll på vintern, så är det mycket näring i bark och kvistar. Annars fäll asp, rönn och sälg om vintern är svår. Hjortvilt gör mindre skada på skogen om det finns mer av asp, sälg och rönn på markerna, så röj inte bort dessa i onödan. Rotfrukter som rödbetor, morötter, foder- och sockerbetor är också bra att servera liksom äpplen. Ge tillgång till rinnande vatten, se till så att djuren inte kan halka genom att lägga sand, granris eller halm på isen kring vattenhålet. Betfor går också bra men i små portioner och gärna uppblött.
Alla växtätare har känslig mage så starta utfodringen tidigt. Hö kan volmas och skyddstäckas med presenning så att höet inte blir vått och mögligt. Djuren skall ha tillgång till detta redan på hösten för att inte omställningen av tarmfloran skall bli för svår.
Rovdjur
Man bör inte lägga ut föda till stora rovdjur och absolut inte nära bebyggelsen. Fjällräv som kommer till bebyggelsen kan stödjas med bland annat kattmat. Småvessla och hermelin äter gärna möss som tagits i fällor inomhus. Spara i frysen inför vintern.